Családi ház kamerarendszer vezeték nélküli összekötése távoli kamerákkal.

Családi ház kamerarendszer vezeték nélküli összekötése távoli kamerákkal

Családi ház kamerarendszer leírása

Korábban vezetékes, 4MP-es Hikvision IP kamerarendszer került telepítésre 6 db kültéri kamerával. A családi ház padlásán egy rack szekrényben helyeztük el a Hikvision 16 csatornás IP rögzítőt, az APC szünetmentes áramforrást, illetve az internet szolgáltató routere is itt kapott helyet.

A feladat

Ezt követően Megrendelőnk a háztól kb. 150m-re lévő telephelyét és raktárát is szerette volna megfigyelni, azonban a ház és a telephely között nem volt lehetséges a vezetékes megoldás, mivel egy utca és több épület is akadályozta a vezeték kiépítését. Megoldható lett volna még egy különálló kamerarendszer telepítése, de nyilván a kezelhetőség (csak egy rendszert kelljen üzemeltetni és használni), illeve költséghatékonysági szempontból a családi ház vezetékes kamerarendszerét és a telephely 2 kameráját vezeték nélküli megoldással terveztük összekötni.
Ilyen esetben a “síma” WIFI-s megoldás szóba sem jöhet a távolság miatt (pl: a ház WIFI-routerének vezeték nélküli összekötése a telephely WIFI-routerével), ugyanis egy átlagos WIFI routernek nem ez a feladata és a célja.

[/col] [/row]
Családi ház kamerarendszer vezeték nélküli összekötése távoli kamerákkal

A vezeték nélküli összekötés

A vezeték nélküli, de nagyon stabil és a gyors összekötést Ubiquiti antennákkal oldottuk meg. Ezek az antennák a ház kamerarendszer és a telephely között egymásra tiszta rálátással rendelkeznek és majdnem egy kábeles hálózati sebességet produkálnak. A routert és az egyik antennát egy UTP kábellel kötöttük össze és a ház telephely felé néző falán egy fém tartón helyeztük el. A másik antenna egy saját egyedi gyártású konzolra került – a gyárival kombinálva 🙂 – a raktár bejárata felett.

Családi ház kamerarendszer vezeték nélküli összekötése távoli kamerákkal

A helyi hálózat kiépítése

Ehhez az antennához a beltérben elhelyezett műanyag kötődobozban lévő TP-LINK 5 portos switch-et kapcsoltuk, aminek a feladata az antenna által biztosított hálózat kamerák felé való továbbítása. A tápellátás is innen indul ki, 220V-os elosztót helyeztünk el benne, majd ide kerültek a tápegységek, egy az antennához, egy a switch-hez, kettő pedig a kamerákhoz. Az eszközök tápellátása (switch kivételével) PoE megoldással történt. A kamerákhoz a tépellátást (12V/1A) és az adatot egyetlen UTP kábelen vezettük egy passzív PoE szettel (tápfeladó+leválasztó). Itt a tápfeladó rész rávezeti a tápegység feszültségét az UTP kábel szabad ereire, majd a kábel végén a leválasztó egység leválasztja ezt a feszültséget a kamera számára.

Családi ház kamerarendszer vezeték nélküli összekötése távoli kamerákkal

Kamerák elhelyezése

A telephely egy udvart és egy raktárhelységet takar: két Hikvision kamera végzi a megfigyelést, egyet a raktár ajtóval szembeni sarkában helyeztük el, a másikat pedig a raktár külső sarkához, ami az udvart és az udvar bejáratát figyeli meg.

Családi ház kamerarendszer vezeték nélküli összekötése távoli kamerákkal

Szoftveres beállítások

Elsőleges feladat az antennák konfigurációja, vezeték nélküli összekötése fix IP címeken és a fontos biztonsági beállítások elvégzése. Ezt követi az IP kamerák aktiválása, majd hálózati konfigurációja ugyancsak fix IP címeken. Az IP rögzítőhöz ezt követően került a két kamera hozzáadásra.

Családi ház kamerarendszer vezeték nélküli összekötése távoli kamerákkal

Eszközlista:

– 2 db Hikvision 4MP-es csőkamera
– 2 db Ubiquiti antenna
– 2 db falitartó (egyik saját készítmény)
– 1 nagy és 2 kicsi kötődoboz (utóbbiak a kamerákhoz)
– 1 db elosztó
– 2 tápegység a kamerákhoz
– 1 db 5 portos switch
– UPT kábel, törésgátlók és UTP dugók

Ha tetszett a cikk és szeretnél még több ilyet olvasni, íratkozz fel hírlevelünkre!

[contact-form-7 404 "Nem található"]

Közösségi médai oldalainkon kövess bennünket és értesülj a híreinkról azonnal!